Brandwerende kluis (DIN 4102)

De volgende kluizen zijn wel geïsoleerd maar niet officieel getest op brandwering. Ze hebben dan ook niet een officieel certificaat hiervoor. In de praktijk zullen deze kluis het wel enige tijd uithouden in de brand, maar we kunnen niet garanderen hoelang. Deze kluizen zijn geschikt voor een niet brandbare omgeving

inbraakwerende kluis din

Heeft u vragen over één van onze brandwerende kluizen of hulp nodig bij het kopen van de juiste kluis? Bel dan met onze kluisspecialist: 0342-422239

achteraf pin betalen bij kluis kluis professioneel verankeren kluis plaatsen op verdieping Anonieme bezorging kluis



Resultaat 1–16 van de 43 resultaten wordt getoond

Brandwerende kluizen

Een gecertificeerde brandwerende kluis is getest op het buiten houden van de hitte die ontstaat tijdens een brand. De test wordt gedaan in een oven die een temperatuur heeft van rond de 1000 graden. De binnen temperatuur wordt gemeten tijdens de test die een duur kan hebben van 30, 60 of 120 minuten. De kritische grens is 177 graden, bij deze temperatuur gaat papier verkleuren of zelfs ontvlammen.

Verschillende test normen

Er zijn verschillende test normen, die uiteindelijk de zelfde uitslag hebben de 177 graden binnentemperatuur mag niet bereikt worden binnen de gemeten tijd.

EN 15659 brandwerend kluis certificaat

De EN 15659 brandwerende kluis norm is de meest gebruikte en tevens de makkelijks te halen norm, hierbij wordt de kluis in de oven gestopt en na de verstreken tijd eruit gehaald gekoeld en de binnen temperatuur bekeken.

EN 1047-1 brandwerend kluis certificaat

EN 1047-1 is de moeilijkst haalbare norm, bij deze test wordt ook een natuurlijke afkoeling en een val test gedaan.
De natuurlijke afkoeling houdt in dat de oven wordt uitgezet maar de kluis er pas na twee uur wordt uit gehaald, en dan wordt de binnentemperatuur pas gemeten. Na een brand en het blussen zal de brand nog nagloeien en dat wordt hiermee nagebootst.
De val test houdt in dat de kluis uit de oven wordt gehaald en vanaf 9.15 meter naar beneden wordt gegooid op een bed van puin, hiermee wordt nagebootst dat de kluis tijdens de brand door een verdieping vloer kan zakken.

De isolatie in een brandwerende kluis

Om de temperatuur tijdens een brand buiten te houden is een goede isolatie van de kluis van belang, de wanden zijn dan ook gevuld met isolerende materialen, die kunnen bestaan uit hout, gips en krijt of een betonvulling. Bij de lichtere privé kluizen is dit meestal hout, gips of krijt, dit zijn zeer goede natuurlijke isolatoren, en bij de Grade gecertificeerde kluizen is dit een dikke betonvulling.
In de deur kozijnen wordt een expansie band gebruikt die uitzet bij hitte en hiermee de deur afsluit.

Na de brand

Na de brand is uw kluis niet meer bruikbaar, de hitte heeft de kluis doen uitzetten en deze zal niet meer normaal functioneren.
Daarbij zijn de sloten, of u nu een sleutel of elektronisch slot op uw kluis heeft (had), deze zijn door de hitte niet meer bruikbaar, de kluis zal moeten worden open gebroken.

Brandwerende kluis verankeren

Ook een brandwerende kluis moet goed worden verankert.
Het nadeel van een brandwerende kluis is wel dat er altijd minder verankering gaten in de kluis zitten dan in een niet brandwerende kluis.
Om de test norm te halen moeten er natuurlijk zomin mogelijk openingen in de kluis zitten die de isolatie beïnvloeden.
Daarom zit er in een brandwerende kluis vaak alleen maar één verankeringssgat in de bodem, terwijl een “gewone” kluis vaak ook achterwand en meerdere verankering punten heeft.
Veel fabrikanten hebben dit opgelost door wel de mogelijkheid van een achterwand verankering aan te bieden, die u zelf (of wij voor u) nog moet door boren.