Kluis kopenGraag persoonlijk advies? Tel. (0342) 42 22 39

  • Gratis bezorgen
  • Montage service
  • Achteraf betalen
 
(0 item) - € 0,00

U hebt niets in uw winkelwagen.

Kluis certificaten

Dit artikel is geplaatst op 30-04-2019 14:15 door Sander Gilles

Kluis Certificaten

Een gecertificeerde kluis heeft certificaten die aangeven hoe sterk de kluis is, of hoe goed brandwerend een kluis is.
Om te weten hoe sterk een kluis is, hebben de kluizen fabrikanten in samenwerking met de verzekeraars een certificaten systeem bedacht die de kwaliteit waarborgt van kluizen, de uitvoering hiervan wordt gedaan en gecontroleerd door onafhankelijke test instituten.
Voor u en de verzekeraars, die de inhoud van een kluis willen verzekeren, geeft dit de garantie dat u een bepaalde kwaliteit kluis heeft gekocht

Hoe komt een kluis aan een certificaat?

De fabrikanten hebben een EN norm geschreven waaraan een kluis moet voldoen, in samenspraak met de verzekeraars is hier in beschreven hoe lang een bepaalde gecertificeerde kluis weerstand moet bieden aan een inbraak poging met gespecialiseerd gereedschap. Tevens staat erin beschreven welke materialen gebruikt moeten worden en de dikte hiervan.
De fabrikanten bouwen een kluis volgens deze voorschriften en bieden die aan bij een onafhankelijk test instituut, deze test de kluis vervolgens en geeft bij goedkeuring het bijbehorende certificaat af. Tevens wordt er tijdens het productie proces van de kluizen een steek proef gewijze controle gedaan, of de kluis nog steeds voldoet aan de EN norm.

De verschillende certificaten waarom is dat?

De verschillende certificaten zijn er om te kunnen voldoen aan de eisen van de klant, voor elk kostbaar product is er dan een passend certificaat, wilt u alleen wat contant geld en een paar sieraden opslaan dan heeft u niet de aller beste kluis nodig, maar wilt u dure horloges en sieraden opbergen dan moet de kluis natuurlijk wel beter zijn dan een bouwmarkt kluisje.
Om een inschatting te kunnen maken wat u nodig heeft is er een geld bedrag gehangen aan de certificaten, deze geld bedragen heten "waarde indicatie berging" W.I.B. het geeft weer dat als u spullen wil opbergen met een bepaalde waarde de kluis de bijpassende kwaliteit zou moeten hebben. De verzekeraars bepalen dit bedrag.

Wanneer is het certificaat geldig voor de verzekeraar?

Als u een kluis heeft gekocht met een certificaat, en u wilt de eventueel de inhoud verzekeren dan gelden de volgende regels voor acceptatie door de verzekeraars:

  • Kluis moet zich minimaal in de volgende omgeving bevinden: onbewoond, onbeveiligd pand binnen de bebouwde kom. Dus als u er woont en u heeft een alarm systeem kan de dekkingsgraad omhoog, in overleg met uw verzekeraar.
  • Kluis dient deugdelijk te zijn verankert aan uw woning of pand. Dus een goede verankering is van groot belang. De omschrijving is helaas wat vaag, dus wat is een "deugdelijke" verankering, neem geen risico en laat uw kluis professioneel verankeren! 

Certificaat: EN 14450 S1

Het certificaat EN 14450 S1 wordt niet veel gebruikt, omdat het verschil met het certificaat S2 maar minimaal is.
Het zijn kluizen waarvan alleen het belang van het slot bepaald is. Dus de romp wordt niet bekeken, alleen het slot moet gepantserd zijn met een mangaanstalen plaat.
De verzekeraar wil de inhoud van deze kluizen verzekeren:
tot € 2.500,-  voor contant geld
tot € 5.000,-  voor kostbaarheden.

Certificaat: EN 14450 S2

Het certificaat EN 14450 S2 wordt met name op privé kluizen toegepast, en ook hier is de EN norm niet zo moeilijk om te halen, er wordt vooral gekeken naar het slot en het slot mechanisme, hier moet de kluis deur sluiten op minimaal 3 plekken.
De opbouw van de romp van de kluis moet stevig zijn.
De verzekeraar wil de inhoud van deze kluizen verzekeren:
tot € 5.000,-  voor contant geld
tot € 9.000,-  voor kostbaarheden.
Bekijk hier alle S2 gecertificeerde kluizen

Certificaat: EN 1143-1 Grade 0

Dit is de instap bij de Grade gecertificeerde kluizen, en komt bijna geheel overeen met de EN 14450 S2 normering.
Alleen hier wordt de romp opbouw wat zwaarder mee gewogen, en het slot moet EN 1300 gecertificeerd zijn.
De verzekeraar wil de inhoud van deze kluizen verzekeren:
tot € 7.000,-  voor contant geld
tot € 14.000,-  voor kostbaarheden.

Certificaat: EN 1143-1 Grade I

Vanaf dit certificaat gaat u naar de echt betere kluizen, zowel particulier als zakelijk te gebruiken.
Bij deze kluizen speelt zowel de romp opbouw, als de sloten en schoten een grote rol in de bescherming van uw kostbaarheden, hieraan worden vanaf Grade I certificaat veel eisen gesteld, zoals massieve roterende schoten, dikke massieve deur panelen, kozijn opbouw moet weerstand kunnen bieden aan een koevoet etc.
Omdat dit de meest verkochte lijn kluizen is is er veel keus, en dat merk je in concurrerende prijzen! Dat is goed voor u.
De verzekeraar wil de inhoud van deze kluizen verzekeren:
tot € 10.000,-  voor contant geld
tot € 20.000,-  voor kostbaarheden.
Bekijk hier alle Grade I gecertificeerde kluizen

Certificaat: EN 1143-1 Grade II

Het certificaat Grade II is de top die je kan halen met alleen een mechanische bescherming van de inhoud, om redelijkerwijs nog een hanteerbare kluis over te houden, is bij dit certificaat alles uit de kast gehaald om tot een optimale kluis te komen.
De wanden zijn niet gewoon gevuld met isolatie of versterkingen, deze kluizen worden gevuld met een mix van cement/beton en ijzer slijpsel zodat boren en slijpen geen zin heeft, of in ieder geval heel lang duurt voor u er door heen bent.
De mangaanstalen slot en schoot bescherming is zo dik dat als daar op geboord wordt dit alleen gekoeld kan worden gedaan!
De verzekeraar wil de inhoud van deze kluizen verzekeren:
tot € 25.000,-  voor contant geld
tot € 50.000,-  voor kostbaarheden.
Bekijk hier alle Grade II gecertificeerde kluizen

Certificaat: EN 1143-1 Grade III

Bij het EN 1143-1 Grade III certificaat wordt de lat nog hoger gelegd, bij dit certificaat voldoet niet meer alleen een mechanische bescherming, bij dit certificaat worden de "vallen" geïntroduceerd. De vallen bestaan uit ijzerdraden die langs de kwetsbare delen als schoten en slot lopen, worden deze geraakt tijden een inbraak poging dan klappen de vallen dicht, dit houdt in dat de bijvoorbeeld de schoten geblokkeerd worden door een pin achter de schoten te laten schieten, deze kunnen hierdoor niet meer naar binnen komen. Er zijn verschillende vallen mogelijk, en elke fabrikant heeft zijn eigen unieke manier. Zo wordt het heel moeilijk om deze lijn kluizen te kraken.
De verzekeraar wil de inhoud van deze kluizen verzekeren:
tot € 45.000,-  voor contant geld
tot € 90.000,-  voor kostbaarheden.
Bekijk hier alle Grade III gecertificeerde kluizen

Certificaat: EN 1143-1 Grade IV

Bij deze kluizen worden alle opgenoemde voorzorg maatregelen getroffen die al besproken zijn, en dan aangevuld met een verplicht twee sloten systeem, dit mag twee sleutel sloten zijn of een combinatie met elektronische sloten, maar altijd twee sloten. Tevens wordt er hier gebruik gemaakt van een glas plaat voor het slot, aan de glas plaat hangen weer meerdere "vallen" . Als de echt gespecialiseerde kluiskraker een kluis wil openen dan zal hij gaan voor het slot, deze wil hij bereiken om hem te kunnen openen, echter als hij de glasplaat breekt met zijn boor, dan schieten alle vallen op zijn plek, en zal je elke schoot apart moeten bereiken om de kluis te kunnen openen. Bijna onmogelijk dus!
De verzekeraar wil de inhoud van deze kluizen verzekeren:
tot € 75.000,-  voor contant geld
tot € 150.000,-  voor kostbaarheden.
Bekijk hier alle Grade IV gecertificeerde kluizen

Certificaat: EN 1143-1 Grade V

Dit is het hoogst haalbare certificaat die gelijk erkend wordt door de verzekeraar, er zijn nog hogere certificaten maar die worden alleen in overleg met uw verzekeraar geaccepteerd.
Bij het Certificaat: EN 1143-1 wordt echt alles uit de kast gehaald om uw waardevolle spullen te beschermen, per fabrikant zullen de gebruikte technieken verschillen om de kluizenkraker buiten te houden, dus veel weten zelfs wij hier niet van.
Maar dat het eigenlijk niet mogelijk is om deze kluis te kraken, buiten de echte specialisten, en die moeten dan ook kennis hebben van die specifieke kluis, dus vaak zijn het de specialisten die ook die kluis hebben gebouwd.
De verzekeraar wil de inhoud van deze kluizen verzekeren:
tot € 150.000,-  voor contant geld
tot € 250.000,-  voor kostbaarheden.
Bekijk hier alle Grade V gecertificeerde kluizen