Kluis certificaten


Kluis certificaten?

Een gecertificeerde kluis heeft minimaal één certificaat.
De certificaten geven het inbraak of brandwerende niveau van de kluis weer.
Hoe hoger het certificaat hoe hoger de inbraakwerendheid of brandwerendheid van een kluis is.

Vind hier je kluis in een paar stappen

kluizenshowroom

Inbraakwerende certificaten

Hoe weet u nu of een kluis daadwerkelijk de inbreker buitenhoudt?
Aan de buitenkant van een kluis is dit niet te zien, natuurlijk kan u zien dat het er sterk uitziet, maar is dit schijn of daadwerkelijk zo?
Daarom hebben de verzekeraars en fabrikanten van kluizen een systeem bedacht om de werkelijke weerstand weer te geven.Kluis certificaat
Een kluis moet worden gebouwd volgens een vast gelegde norm, EN 14450 (S1 en S2) voor privékluizen, en EN 1143-1 voor de betere (Grade / CEN /Klasse genoemd) kluizen. In deze norm staat beschreven welke materialen moeten worden gebruikt, welke dikte deze moeten hebben, het aantal schoten en welke diameter deze moeten hebben, welk type gecertificeerd slot gebruikt mag worden etc. Een fabrikant bouwt aan de hand van deze norm zijn kluizen, en biedt deze ter controle aan bij een onafhankelijke testinstantie. Door deze testinstantie worden de kluizen getest en bij een positieve test wordt er een certificaat afgegeven door deze instantie voor het desbetreffende kluistype. Dit certificaat wordt vervolgens aan de binnenzijde van de deur bevestigd.
Als u een gecertificeerde kluis koopt weet u dat de kluis daadwerkelijk tot een bepaalt niveau de inbreker buitenhoudt.

Inhoud van de kluis verzekeren

Als u de inhoud van uw kluis wilt verzekeren bij uw verzekeraar zal deze natuurlijk ook willen weten hoe sterk de kluis is, en dat weet hij dus op basis van het certificaat. Aan de verschillende certificaatniveaus heeft de verzekeraar een geldbedrag gehangen voor de dekking van de inhoud.
Het is dus van belang dat de gecertificeerde kluis die u koopt ook overeen komt met de waarde van de inhoud.
Gebruik hier voor de tabel:

Waarde indicatie tabel

Brandwerende certificaten

Er zijn ook brandwerende certificaten te verkrijgen op uw kluis, dit kan in combinatie met een inbraakwerend certificaat.
Bij brandwerende certificaten worden de kluizen ook gebouwd volgen een vastgelegde norm, EN 1047-1, UL 72, EN 15659, NT Fire 017.
Deze certificaten worden ook door een onafhankelijk testinstituut afgegeven, waardoor u zekerheid heeft dat de kluis daadwerkelijk brandwerend is.
Ook bij brandwerende certificaten zijn er verschillende niveaus, 30 minuten, 60 minuten, of zelfs 120 minuten.
De testen zijn wel onder zware omstandigheden gedaan, en zijn niet altijd representatief voor een “gewone” huis brand.
Het uitgang-punt is het verkleuren/beschadigen/ontbranden van papier. Als het brandwerende certificaat vermeld 30 minuten, dan duurt het dus minimaal 30 minuten voor dat de binnentemperatuur (170 graden) in de kluis zo hoog is dat verkleuren/beschadigen/ontbranden van papier zou kunnen gebeuren.
Bij datakluizen ligt de lat nog hoger. Deze vermelden al een kritisch temperatuur bij 52 tot 75 graden.

Kluis verankeren

Gecertificeerde verankering? Het kluiscertificaat, zowel inbraak als brandwerend, is pas geldig als de kluis op de juiste wijze is verankerd aan uw woning of bedrijfspand. Een verzekeraar gaat dus pas uitbetalen als er is vastgesteld dat de verankering op de juiste wijze met de juiste materialen is uitgevoerd!
Deze controle vindt pas plaats als de kluis is verwijderd door een inbreker, of tijdens routine controle door de verzekeraar. Team Kluiszorg
Dus als u uw kluis zelf gaat verankeren, doe dit dan op de juiste wijze, of laat het doen door een gecertificeerd bedrijf die daar alle ervaring en middelen voor heeft dit correct te doen. Kluiszorg Nederland geeft u die garantie en een verankering certificaat die u kunt overleggen aan uw verzekeraar.

Gebruik de volgende tools om uw juiste kluis te vinden:

Kluis offerte Keuzehulp

Meer weten: bel onze ervaring deskundige 0342-422239