Brandwerende kluis

Een brandwerende kluis kopen? Verstandig als je het ons vraagt! Hier vind u gecertificeerde brandwerende kluizen. Dit soort kluizen zijn zo ontworpen dat de hitte van een brand buiten kan worden gehouden. Zodat uw waardevolle inhoud beschermd is tegen een mogelijke brand.

DRS Euro Defender II/0

DRS Euro Defender II/0

Er bestaan verschillende certificaten binnen dit soort kluizen. Deze certificaten staan voor de tijd dat de kluis de waardevolle inhoud kan beschermen tegen de hitte van een mogelijke brand.

Laag brandwerend gemiddeld brandwerend Hoog brandwerend Zeer hoog brandwerend

 

 

 

 

 

 

Voor het opslaan van documentatie, sieraden en of zelfs data gerelateerde zaken is een 30 minuten brandwerende kluis vaak voldoende wanneer deze in een betonnen omgeving komt te staan. De test norm is hoog en zal in de praktijk in een betonnen omgeving zeker niet gehaald worden. Dit betekent dat de kluis het hoogstwaarschijnlijk zelfs langer dan 30 minuten bescherming biedt. 60 minuten zou u moeten overwegen als de kluis in een oudere woning staat met veel hout, denk bijvoorbeeld aan houten vloeren.

Daarnaast moet je  aan de verankering van een brandveilige kluis denken, deze heeft vaak alleen bodem verankering en geen achterwand verankering.

Bel voor meer informatie: 0342-422239 bereikbaar van 09.00 tot 22.00 uur! Resultaat 1–16 van de 165 resultaten wordt getoond

Brandwerende kluis kopen?

Een brandwerende kluis kopen is een goed idee wanneer je waardevolle spullen wilt beschermen tegen een mogelijke brand. Een gecertificeerde brandwerende kluis is getest op het buiten houden van de hitte die ontstaat tijdens een brand. De test wordt gedaan in een oven die een temperatuur heeft van rond de 1000 graden. De binnen temperatuur wordt gemeten tijdens de test die een duur kan hebben van 30, 60 of 120 minuten. De kritische grens is 177 graden, bij deze temperatuur gaat papier verkleuren of zelfs ontvlammen.

Verschillende test normen

Er zijn verschillende test normen, die uiteindelijk de zelfde uitslag hebben. Hiermee wordt bedoeld dat de 177 graden binnentemperatuur niet bereikt mag worden binnen de gemeten tijd.

EN 15659 certificaat

De EN 15659 brandwerende kluis norm is de meest gebruikte en tevens de makkelijks te halen norm, hierbij wordt de kluis in de oven gestopt en na de verstreken tijd eruit gehaald gekoeld en de binnen temperatuur bekeken.

EN 1047-1 certificaat

EN 1047-1 is de moeilijkst haalbare norm, bij deze test wordt ook een natuurlijke afkoeling en een val test gedaan.
De natuurlijke afkoeling houdt in dat de oven wordt uitgezet maar de kluis er pas na twee uur wordt uitgehaald, vervolgens wordt de binnentemperatuur pas gemeten. Na een brand en het blussen zal de brand nog nagloeien en dat wordt hiermee nagebootst.

DRS Euro Defender II/2

DRS Euro Defender II/2

 

 

 

 

 

 

De val test houdt in dat de kluis uit de oven wordt gehaald en vanaf 9.15 meter naar beneden wordt gegooid op een bed van puin, hiermee wordt nagebootst dat de kluis tijdens de brand door een verdieping vloer kan zakken.

De isolatie in een brandwerende kluis

Om de temperatuur tijdens een brand buiten te houden is een goede isolatie van de kluis van belang, de wanden zijn dan ook gevuld met isolerende materialen, die kunnen bestaan uit hout, gips en krijt of een betonvulling. Bij de lichtere privé kluizen is dit meestal hout, gips of krijt, dit zijn zeer goede natuurlijke isolatoren, en bij de Grade gecertificeerde kluizen is dit een dikke betonvulling.
In de deur kozijnen wordt een expansie band gebruikt die uitzet bij hitte en hiermee de deur afsluit.

Na de brand

Na de brand is uw brandwerende kluis niet meer bruikbaar, de hitte heeft de kluis doen uitzetten en deze zal niet meer normaal functioneren.
Daarbij zijn de sloten, of u nu een sleutel of elektronisch slot op uw kluis heeft (had),  door de hitte niet meer bruikbaar. De kluis zal moeten worden open gebroken.

Brandwerende kluis verankeren

Bij het kopen van een brandwerende kluis is het ook van belang dat deze goed wordt verankert. Het nadeel van een brandwerende kluis is wel dat er altijd minder verankering gaten in de kluis zitten dan in een niet brandwerende kluis.
Om de test norm te halen moeten er natuurlijk zomin mogelijk openingen in de kluis zitten die de isolatie beïnvloeden.
Daarom zit er in een brandwerende kluis vaak alleen maar één verankeringssgat in de bodem, terwijl een “gewone” kluis vaak ook achterwand en meerdere verankering punten heeft.
Veel fabrikanten hebben dit opgelost door wel de mogelijkheid van een achterwand verankering aan te bieden, die u zelf (of wij voor u) nog moet door boren.

Bel met ons verkoop team voor meer informatie: 0342-422239
Van 08.00 tot 22.00 uur bereikbaar!