Kluis kopenGraag persoonlijk advies? Tel. (0342) 42 22 39

  • Gratis bezorgen
  • Montage service
  • Achteraf betalen
 
(0 item) - € 0,00

U hebt niets in uw winkelwagen.

Kluis kopen?

Dit artikel is geplaatst op 18-06-2014 13:16 door Sander Gilles

Kluis kopen?

Kluis kopen? Hoe koopt u een kluis? Het lijkt eenvoudig, ga naar een website van een kluisspecialist (kluiszorg.nl) en koop een kluis!
Maar dan komt de vraag, hoe goed moet uw kluis zijn? Hoe sterk, hoe goed brandwerend, welk type slot etc.
Kluizen zijn te koop in veel verschillende kwaliteiten, zowel inbraakwerend als brandwerend zijn er veel mogelijkheden.
U begrijpt best wel dat de kluis bij de bouwmarkt niet de zelfde is als bij de bank, daar zit enorm veel verschil in. Kluis kopen?
Maar is de bouwmarkt kluis dan wel slim om te kopen? Moet het gelijk de best mogelijke zijn? We gaan u proberen uit te leggen wat de verschillen zijn en welke dan voor u de juiste keus is.

Inbraakwerende eigenschappen

Elke kluis heeft inbraakwerende eigenschappen, op het moment dat er een slot op zit, en de kluis zit op slot, kunt u niet zomaar bij de inhoud, en dat is de essentie van een kluis. Maar als het een eenvoudig slotje is, en de kluis is van licht plaatstaal gemaakt dan kunt u deze eenvoudig openbreken met een schroevendraaier of kleine koevoet, maar dit lukt niet bij een sterke kluis zoals de banken gebruiken, daar is meer voor nodig dan een koevoet! 
Dus bij het kopen van een kluis zijn de inbraakwerende eigenschappen van belang om te weten hoe sterk de kluis, maar kunt u dit vanaf de buitenkant zien aan de kluis? Nee, dat is niet mogelijk, de kluisjes bij de bouwmarkt zien er namelijk best wel sterk uit.
Maar vaak komen deze uit het "verre oosten" en hebben een holle binnenkant, en holle schoten (die dingen die als pennen uit de deur komen om te vergrendelen) waardoor een koevoet deze zo ombuigt waardoor de kluis deur erg makkelijk open te breken is. Hier vind u onze inbraakwerende kluizen met certificaat. Lees hier meer over inbraakwerende kluizen.

Kluis certificaten

Om het voor u enigzins duidelijk te maken hebben de fabrikanten van kluizen, en de verzekeraars van de inhoud van kluizen, een certificaten systeem ontwikkeld om de kwaliteit van een kluis te bepalen.
Door middel van een certificaat weet de verzekeraar, en ook u, hoe goed de kluis is, en dat dit gegarandeerd wordt door de fabrikant van kluizen, en onafhankelijk is getest door test instituten.
Hoe werkt het:

  • Een test instituut bepaald de voorwaarde waar aan de inbraakwerende eigenschappen van een kluis moeten voldoen.
  • Dit is vast gelegd in de normen EN 14450 (S1 en S2) en in EN 1143-1 (Grade 0 t/m Grade V)
  • De kluizen fabrikant bouwt de kluis volgens de voorwaarde vast gesteld in de EN normen.
  • Het test instituut keurt de kluis, en geeft het certificaat af, die aan de binnenkant van de kluis wordt geponst.

Er zijn verschillende gradaties in de certificaten, naarmate het certificaat hoger is zijn de inbraakwerende eigenschappen hoger, dus moeilijker te kraken.
Wilt u ook de inhoud van een kluis verzekeren, dan zal de verzekeraar altijd het certificaat willen weten op uw kluis en op basis van het certificaat, geeft de verzekeraar de maximaal te verzekeren bedragen op. Zie de volgende tabel:

Tabel

U ziet, door de verzekeraar wordt er een onderscheidt gemaakt tussen contant geld en kostbaarheden, dit komt omdat daar waar veel contant geld in omloop is, de kans op een inbraak veel groter is, en het inwisselen van juwelen veel moeilijker is dan van contant geld. Maar u kunt nu ook zien dat de verschillende certificaten aangeven hoe sterk de kluis is.
U hoeft de inhoud van u kluis natuurlijk niet te verzekeren, maar u kunt nu wel zien dat als u voor € 25.000,- aan sieraden heeft die u veilig wilt opbergen dat u dan bij de Grade II gecertificeerde kluis zou moeten kijken voor uw kluis.

Brandwerende eigenschappen

Elke kluis is beter brandwerend dan een houten kast, maar ook hier kunt u certificaten op uw kluis krijgen die u garanderen dat de brandwerendheid echt is. Er zijn brandwerende kluizen met een dubbele wand gevuld met isolatie materiaal, volgens DIN 4102, maar deze zijn nooit getest, u weet dus niet hoeveel isolatie materiaal erin zit en of dit ook echt werkt.
Als u echt gecertificeerde brandwerendheid wilt kunt u kiezen uit de varianten 30 minuten, 60 minuten en 120 minuten.
Deze certificaten garanderen dat de binnen temperatuur in de kluis niet boven de 170 graden komt binnen de gestelde tijd.Brandwerende kluis
Maar de testen zijn gedaan onder extreme omstandigheden, kluis staat vol in het vuur, en de temperatuur van de vuurhaard is minimaal 1100 graden! In de praktijk worden deze temperaturen niet gehaald, in een brandend huis wordt het gemiddeld 700 graden, en de haardvuur verspreid zich op zoek naar voedsel. Dus als uw kluis op een betonnen vloer staat is de kans dat het daar brand erg klein.Lees hier meer over het kopen van een brandwerende kluis.
Heeft u echter een houten woning dan is de kans dat de kluis midden in de haardvuur komt wel groter.
Dus de keuze voor een brandwerend certificaat op uw kluis is afhankelijk van wat u in de kluis wilt opbergen, papier/documenten (30 minuten certificaat voldoende), data (zeker 60 minuten certificaat), juwelen ( DIN 4102 al voldoende), en in welke omstandigheden (houtenvloer, kelder, of zolder) de kluis komt te staan.

Welk slot op uw kluis

Elke kluis wordt standaard geleverd met een dubbelbaard veiligheids sleutelslot, geleverd met twee sleutels.
Deze sloten zijn veilig en zeer moeilijk te manipuleren voor een inbreker.
Echter het probleem bij een sleutelslot is, waar laat u de sleutel? Als een inbreker de sleutel vind, kan de kluis nog zo sterk zijn de inbreker kan er zo in! En de verzekeraar gaat gelijk roepen dat u slordig met uw sleutel bent omgegaan en zal moeilijk Kluis slot doen om iets uit te keren.
Het alternatief is een elektronisch slot die het probleem van sleutels niet heeft.
Een elektronisch slot is momenteel de beste keuze om op uw kluis te plaatsen.
Het elektronisch slot geeft ook meer mogelijkheden, zoals tijdvertraging, slot blokkeert na 3 foute ingaven, meerdere codes mogelijk, u kunt zelfs de politie waarschuwen bij een overval via uw elektronische slot op de kluis!

Kluis verankeren!

Het belangrijkste onderdeel van het kopen van een kluis is waar gaat u de kluis verankeren, want uw kluis verankeren is heel belangrijk! Zeker de lichte kluizen tot 1000 KG moeten extreem goed worden verankert. Want als de inbreker de kluis in zijn geheel meeneemt dat ziet u hem nooit meer terug. 
Elke gecertificeerde kluis heeft verankeringsgaten in de bodem en/of achterwand, brandwerende kluizen vaak één en niet brandwerend gecertificeerde (DIN 4102) hebben vaak wel 4 verankerings punten in de kluis.
Als er maar één verankeringsgat in de kluis zit is het heel belangrijk deze dus heel goed te benutten.
Wij adviseren altijd "chemische" verankering, dat is de beste manier om de kluis te verankeren.
De fabrikanten leveren vaak bevestigings materiaal mee met de kluis, echter onze ervaring is dat deze niet optimaal zijn.
Bel ons om te vragen hoe uw kluis het beste te verankeren is, wij hebben 20 jaar ervaring hiermee, of laat ons uw kluis verankeren.